Vall d’Hebron realitza implants en el fèmur que permeten posar i llevar una pròtesi amb un clic.

Vall d’Hebron realitza implants en el fèmur que permeten posar i llevar una pròtesi amb un clic.

Jose Bellart de 73 anys va ser el primer dels tres pacients operats en un programa de cirurgia de osteointegració en un sol temps de l’Hospital Vall D’Hebron impulsat pel cirurgià Dr. Pablo Corona.

En el cas de José, va sofrir una amputació transfemoral l’any 2007 a causa d’un accident de moto i ha estat barallant per 12 anys amb la seva pròtesi d’encaix convencional. Ens comenta com aquesta cirurgia ha canviat la seva vida: “Vaig deixar d’anar al gimnàs perquè perdia la pròtesi, estava traumatitzat. Això és una altra cosa; noto el sòl, on poso la cama, camí amb el meu fèmur, no em dol l’esquena per estar uns minuts dempeus, no em salta la pròtesi en asseure’m i em puc posar la pròtesi en segons amb un clic i un clau allen”.

El Dr. Pablo Corona explica: “les pròtesis han evolucionat moltíssim electrònicament, algunes fins i tot amb aplicació mòbil, però la subjecció al cos continua sent com fa segles”. El sistema de osteointegración en un sol temps consisteix a col·locar una peça de titani a la cama amputada que s’integra en el teixit ossi del fèmur. Aquesta peça surt pel monyó i té un adaptador universal que es pot encaixar amb qualsevol mena de pròtesi d’extremitat inferior.

Malgrat haver disminuït la taxa d’infecció d’aquesta mena de cirurgia, de moment l’equip del Vall D’Hebron anirà pas a pas i solament està indicant aquesta cirurgia a pacients que no puguin viure amb l’altra pròtesi. Afirmen que de moment han fet tres casos i prefereixen tenir més experiència abans d’ampliar la indicació del procediment de osteointegració.

La Dra. Almudena Crespo, experta en rehabilitació, explica que el procés de rehabilitació és una part fonamental de l’èxit de la cirurgia. Diu que comença molt abans que el pacient abandoni l’hospital i que és un procés d’augment progressiu de força en el monyó fins pugui caminar amb total llibertat en sis mesos.

Podeu accedir a la Font de la notícia en el següent enllaç:

Article complert
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.